Pas pak ditësh nis ediconi i 17-të i KAMPIONATIT EVROPIAN, EURO 2024 dhe kam kënaqësinë të njoftoj botimin e këtij libri me statistikat e plota të gjithë ndeshjeve të tij. Me këtë rast dua të kujtoj mikun tim Durim Hatibi, që tashmë nuk është midis nesh për ndihmë dhe konsulencën e madhe dhe të falenderoj gazetarin e mirënjohur Fatmir Efica për plotësimin e arkivit historik të vitit 2004 që më mungonte si dhe vajzën time ADA për ideimin e kopertinës…
Ideja për një evropian midis kombeve ishte “fëmija” e një francezi, Onri Delonei (Henri Delaunay), Sekretari i Federatës Franceze të Futbollit. Më së pari, ai e ngjizi vizionin e tij në 1927, por UEFA-s iu deshën vite dhe vite, deri në 1954, që projekti, mirëfilli të marrë nismën e tij; madje edhe atëhere, disa nga shtetet anëtare të UEFA-s ishin shumë mëdyshës. Fatkeqësisht, në kohën kur u hap “drita e gjelbër” në Kongresin e UEFA-s, në 1957, Delonei kishte ndrruar jetë dy vjet të shkuara. Megjithatë, askush nuk e kishte harruar francezin e shquar: pra, zgjedhja për t’i dhënë emrin e tij trofeut erdhi mëse natyrshëm.
Titulli: Euro 2024 – GJERMANI
Autor: Roland Lushi
Konsulent: Euro 1960-2008 DURIM HATIBI
ISBN: 978-9928-823-19-9
Të gjitha të drejtat i takojnë autorit
Shtëpia botuese “ADA”
Adresa: Rruga Mihal Grameno Pall. 2 Ap. 7
E-mail-rlushi@yahoo.it
Cel.: 068 22 190 16
BURIMET ARKIVORE
Gazeta “Sporti Popullor”1970-1985
Arkivi historik sportiv personal (Roland Lushi)
Arkivi historik sportiv Edicioni Euro 2004( Fatmir Efica)
Annuario del Calcio Mondiale, 1989 – 2022
Revista “Planet Foot”
Revista “Onzo”
Për përgatitjen e këtij botimi janë përdorur materialet e arkivit të gazetës
” Skedina Totofutboll” dhe arkivi personal i autorit.
Fotot nga sajti i UEFA – s
Shtypur : Në shtypshkronjën e Shtëpisë Botuese “ADA”
CIP Katalogimi në botim BK Tiranë
Lushi, Roland
Euro 2024 / Roland Lushi.
– Tiranë : Ada, 2024.
196 f. : me fotogr. ; 20 cm.
ISBN 9789928823199
1.Futbolli 2.Historia
3.Evropë
796.33 .092(4) (091)