Doli numri i ri
i revistës letraro – artistike “OBELISK” Nr.214

SHEN VALENTINI NE OBELISK
14 Shkurti është rasti tipik kur festohet një festë që, pavarësisht origjinës së paqartë apo të pasaktësuar nga historia, e forcon traditën çdo vit e më tepër.
Mendohet që Shën Valentini ka lindur në Interamna Nahars, që sot njihet si Terni, në vitin 176 dhe vdiq në Romë më 14 shkurt 273. Ai ishte një peshkop roman i martirizuar. Valentini ia dedikoi jetën komunitetit të krishterë të qytetit të Ternit ku njiheshin persekutimet ndaj ndjekësve të Jezu Krishtit
Të tjera dokumente të shekullit VI thonë se Shën Valentini u bë i famshëm prej shenjtërisë së jetës që bënte, për bamirësitë dhe përulësinë, për mrekullitë që bëri, prej të cilave u ftua në Romë nga një farë Kratoni, orator grek e latin, për t’i shëruar të birin e sëmurë prej vitesh. Pasi djaloshi u shërua, Kratoni u konvertua në të krishterë, bashkë me familjen, dhe studiuesit grekë të letrave latine, Prokuli, Efebi dhe Apolloni. Shën Valentini është nga peshkopët e parë të Ternit që u shënjtërua nga Shën Feliciano, peshkop i Foligno-s, në vitin 197. Shën Valentini konsiderohet si mbrojtës i të dashuruarve sepse legjenda thotë se ai ishte i pari religjoz që celebroi bashkimin e një legjionari pagan me një vajzë të krishterë. Thonë gjithashtu se një ditë, ndërsa shëtiste, Shën Valentini dëgjoi pranë një gardhi, dy të rinj, të fejuar, që ziheshin. Ai këputi një trëndafil dhe iu afrua çiftit, u dhuroi trëndafilin duke iu lutur të pajtoheshin. Valentini u lut që dashuria e tyre të ishte e përjetshme. Kështu grindja u mbyll dhe pas pak kohësh çifti i kërkoi Valentinit të bekonte martesën e tyre. Kur kjo histori u përhap, shumë njerëz filluan të vizitonin peshkopin e Ternit më 14 të çdo muaji, ditën dedikuar bekimeve. Më pas data u vendos vetëm për 14 shkurtin, sepse pikërisht me 14 shkurt të vitit 273 Shën Valentini vdiq.

Në këtë numër një grup autorësh, miq të revistës “OBELISK” iu përgjigjën kërkesës sonë pë të qenë bashkë në këtë festë.
I falenderojme dhe urojmë suksese ne krijimtarinë e tyre.

AGIM PIPA
AJETE PAVATA
ALFRED MOLLOHOLLI
ALMA ZENELLARI
ANA LIMAJ
ANA KORÇA
ARBEN BLLACI
BASIR BUSHKASHI
BUJAR MUÇA
DAVA NIKOLLI
DELINA KREKA
DENILU
DIJE LOHAJ
EDA MIRI
EDLIRA JORGJI DOKO
EDONA PALOKA
ELIDA PRIFTI
ELIZABETA MYFTARI
ELTONA LAKURIQI
ENERIETA SINA
ERGET CENOLLI
ERJON MUÇA
FITORE DOMA
FLORA MEÇAJ
GERTA BANDILLI
GILDA MELEQI
HAVA MIHASI MUÇOLLARI
ILIR SHYTA
ILIRIAN ZHUPA
ILIRIANA SULKUQI
IRMA KURTI
LIDA LAZAJ
LUMTURI PLAKU
MANUSHAQE TOROMANI
MIMOZA ÇEKIÇI RISTA
MIMOZA MARKO
MIMOZA PULAJ
NDUE LAZRI
OLTJONA SELAMAJ
PRANVERA GJONI
ROLAND MUSTA
ROZETA KRESTE
SAZAN GOLIKU
VALBONA BOZGO MUSAI
VLADIMIR MUÇA
VLLASOVA MUSTA
XHULJETA KONDI
YMRIJE BEQIRI
ZYRA AHMETAJ

Organ i Shtëpisë Botuese”ADA”
www.botimetada.com
Periodike letraro-artistike
Viti XI-të i botimit – Nr.214 SHKURT 2019

Del në datë 15 të çdo muaji.

Rregjistruar në ISSN
International Centre 45
rue de Turbigo, 75003 PARIS
FRANCE

ISSN:2225-78-96

Adresa e redaksisë:
Rruga : Mihal Grameno Pall.32 Ap.7 Tiranë
cel: +355 68 221 9016
e-mail: rlushi@yahoo.it

Revistën “Obelisk” mund ta gjeni në libraritë kryesore në Shqipëri (me çmim 100 lekë), në Kosovë (me çmim 1 euro), e në Greqi (me çmim 1 euro).

“Obelisk” mund ta lexoni edhe në internet në adresën:
www.botimetada.com
Abonimet Europë: 1 vit – 15 euro+pp,
Amerikë: 1 vit – 20 usd+pp.

Për çdo vërejtje, sugjerim apo bashkëpunim kontaktoni në
e-mail: rlushi@yahoo.it
Nr. llog. Tirana Bank
Lekë: 0130-260249-001
IBAN – AL12 2061 1035 0000 1302 6024 9001

Shtypet në shtypshkronjën
e Shtëpisë Botuese “ADA”
Tel: +355 0682219016
Tiranë 2019
Tirazhi: 500 copë