Në këtë ditë feste të Krishtlindjes,  shtëpia botuese ADA sjell librin me poema të autorit dhe besimtarit DED LUCA

 

Libri me poema:   Ekzorcizmi katolik.

Autor: Ded Luca

Redaktor: Rozalb Tuka

 

Botimi i parë: 2023

 

Të gjitha të drejtat i takojnë autorit

 

Shtëpia botuese “ADA”

Adresa: Rr. Mihal Grameno Pall.32 Ap. 7

www. botimetada.com

Cel: 068 22 190 16

Tiranë, dhjetor 2023

 

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë

Luca, Ded N.

Ekzorcizmi katolik : poema / Ded Luca ; red. Rozalb Tuka. –

Tiranë : Ada, 2023.

92 f. ; 20 cm

ISBN: 978-9928-398-80-2

1.Letërsia shqipe 2.Letërsia fetare 3.Poezia

821.18 -141

 

Parathënia

 

E para herë që shkruaj një parathënie libri, dhe lus Zotin që Ded Luca të shkruaj edhe shumë libra të tjerë, dhe unë me kënaqësi, duke i kërkuar ndihmë shpirtit të shenjtë, nuk do pushoj duke shkruar parathënie librash.

Tek libri me poezi me titull” Ekzorcizmi katolik” autori nuk merret me ata që e kundërshtojnë ekzorcizmin.

Ky nuk është një libër, që të mëson se si mund të largojmë demonin nga njeriu.

Deda është poet dhe besimtar, dhe me poezinë e tij, për aq pak  sa din në këtë fushë, e rëndësishme, që ato pak gjëra që din, arrin të na i sjell këtu në vargje dhe janë të sakta.

E falenderoj Zotin për saktësinë e autorit.

Ja se çfar shkruan  autori Ded Luca:

/Njerëzit që nuk kuptojnë, benzinë i hedhin zjarrit/.

Hyji e ka krijuar botën dhe njerëzit/.

Pse atëherë ka lejuar ekzistencën e Djallit? /

Hyji është i lumtur në vetvete./

Qiellin dhe tokën e ka në dorë/

i vetëmjaftueshëm, që është dhënë nga dashuria/

që kalon ndërmjet Personave hyjnor./

Hyji ka dashur ta komunikojë dashurinë e tij,/

Në shekuj të shekujve qoftë lavdëruar /( e tjerë e tjerë)

Ded Luca prej 25 vjetëve banon familjarisht në Itali.

Ka nisë të botojë në vitin 2014, dhe për 9 vjet, ka botuar rreth 90 libra.

Viti 2023 është viti i botimit të librave fetarë.

Ky është libri i pestë i këtij viti që boton.

Ka të drejtë Deda kur thotë, se në të parin nga këto “mendime të çmuara,” Perëndia paraqitet në përjetësinë e shkuar duke parë horizontin e së ardhmes.

Përsëri po citoj vargje nga ky libër i autorit Ded Luca.

Hapeni biblën o bij të Perëndisë/

Zoti thotë në Hozea 4:6/

Populli im vdes, për mungesë njohurish/

/Hyji sheh një botë të skllavëruar,

dhe të dënuar me shkatërrim/

Ai  din çdo gjë  të keqe dhe të mirë./

Sheh miliona të lidhur me zinxhirë/ duke shkuar drejt vdekjes dhe varrit./ Ai i dëgjon klithmat e tyre  shekullore/

Kjo gjë, ja trazon mendimet dhe dëshirat/

e zemrës së Tij hyjnore./

Unë do t’i shpengoj, deklaron Hyji,

nga pushteti i Sheolit, do t’i shpëtoj nga vdekja./ Ky nuk ishte një mendim kalimtar i lënë pasdore/

As emocion i momentit, i ngjashëm me keqardhjen njerëzore/, e cila ngjallet në një moment,/ nga një shfaqje dhimbjeje apo mjerimi./ Shumë mendime bujare, dhe bamirëse të njeriut/ nuk janë mishëruar kurrë në vepra./

Mëkatet, dritën hyjnore e refuzojnë

Dhe mundohen  t’a fikin/

Vendimet fisnike, vdesin,/ që në momentin që lindin/ atë ditë humbasin mendimet e tij./

Por atë, që e mendoi Perëndia/Atë gjë të mrekullueshme e bëri/ Ai dha provën më të kushtueshme/

që mund të jepte Gjithëfuqia/

Për realitetin  intensitetin e këtyre mendimeve/

Erdhi në jetë Jezu Krishti,/

dhe nëpërmjet mundimeve/

Çmimi i shpengimit që ai pagoi/

për “të shpenguar nga vdekja/ ishte gjaku i vetë Birit të Tij./ Përmes veprës dhe vdekjes së Jezusit,/

Djalli me mëkatet,  vështirë për të na joshur/

tani vdekja është bërë për besimtarin/

një armik i mposhtur /

Informohuni që ta dini/

Në realitet, ora e vdekjes,/

/është vetëm fillimi /

Ditëlindja e një jete më fisnike!/

Është momenti kur bie lulja / për t’a lejuar frytin të rritet / këputja e hekurave të burgut / për t’a nxjerrë shpirtin në dritën dhe lirinë e gëzueshme./

/ Mund të shohim drejt asaj ore/

/me gëzim dhe shpresë triumfante,/

Unë shkruaj gjërat që di, jam besimtar dhe poet/ /kur ky ‘mendim’ i përjetshëm/ do të plotësohet në gjithë madhësinë e vet/  Turmat e panumërta, do të ngrihen nga varri/

Çdo zinxhir i tyre do të jetë këputur/

mbreti i tmerrit, do jetë hequr nga froni./

Kënga triumfante e të vdekurve të ringjallur/

do të ngrihet lart, /

/Duhet t’a falënderojmë Perëndinë/

/ që na jep fitoren  dhe lavdinë/

me anë të Zotit tonë Jezu Krisht!”/

Duke qenë se shumë lexues të facebook e lexojnë parathënien , u zgjata dhe futa shumë vargje të autorit Ded Luca.

Ja se çfarë shkruan autori, në një tjetër poezi me titull: Perëndia mendon për mua.

/O besimtarë, koha e vdekjes tënde, është një moment solemn / do të jetë momenti, kur do të jesh gati/ për të hyrë në realitetetin e botës së përjetshme./ Por ai moment, është i çmuar/ në sytë dhe mendimet e Perëndisë! /

Ka të ngjarë, që në atë moment/ do të largohesh nga mendimet e dashura të të tjerëve. /

Ne këtu në tokë, nuk jemi në rolin e portierëve…./

E as të sulmuesëve/

Për të gjuajtur dhe pritur mëkatet/

mëkatet si topa, në rrjetën e djallit./

Kjoftë lëvdu në shekuj të shekujve Perëndia/

Zërat e dashur, mund të ndahen nga largësia/

Kur armiku i fundit, të të vërë poshtë/.

Vendos gjakun e Jezu Krishtit,

si mbrojtëse, si murë/

Dijeni  se do të ketë, mendime hyjnore /

/dhe një Prani hyjnore e cila/ nuk mund të të hiqet kurrë/. Atëherë, kur nuk mund të dëgjohen më fjalë / kur të jesh  i dobët për të dëgjuar,/ tepër i brishtë për të folur dhe menduar/ sa e gëzueshme siguria e bekuar/ “Perëndia im mendon për mua!”/

 

Rozalb Tuka, redaktor, dhe shërbëtor i Krishtit,

emigrant në Itali.