Një vëllim i bukur poetik nga një autor i njohur vjen këtë fillimjavë te botimet “ADA”

 

Autor: Pirro Loli

Titulli i librit: Aorta e dimrit

Redaktor: Zimo Krutaj

Design: Xhina Çaçi

Copyright: Autori, të gjitha të drejtat të rezervuara.

 

ISBN: 978-9928-296-59-7

 

Përgatiti për botim: Roland Lushi

 

Shtëpia Botuese “ADA”

Rruga: Mihal Grameno Pall.32 Ap. 7

E-mail: rlushi@yahoo.it

Cel: +3554 68 221 9016

Tiranë, tetor 2019

 

PROLOG

(Një ese për një thëllëzë)

 

AI ÇAST – Është një çast, ai, një çast magjik……

Që ta mbush gjoksin me një esencë të pakapshme.

Si dashuria; me një kënaqësi të beftë, me diçka të lehtë,

fluide, ajrore, të vjen papritur e të bën të fluturosh. Disa e

quajnë çast hyjnor. Sidoqoftë, është një çast magjik, disi i

pakuptueshëm. Të ka prekur shenja si me një rreze drite

që të depërton së brendshmi, të zgjon, të shkund; është

ajo shtysa e një kërkese krijuese, një përndritje që të vjen

së sipërmi ose nga brenda, që nuk e thua dot; ndoshta

një shenjë si ogur i mirë ndriçues për të kapur atë…

metaforën…

Metaforën, pra!

Është ajo, gjenia e orës, ku merr krahë imagjinata,

si nevojë për të shpjeguar vetveten… Është prova jote

për të ndarë e seleksionuar një objekt mbresëlënës, i

aftë për të përfaqësuar botën; është ajo gjendje e veçantë

intuitive ku poetit, befas, i duhet të dalë nëpër botë për

t’u përqafuar me të bukurën. Ky çast është shkrepje në

mend, që nuk e kupton si e pse ka ardhur te ti; është një

vetëtimim i çuditshëm, mbuluar me mjegull të bardhë –

si vegim i pakuptueshëm…? Nuk besoj se vjen së jashtmi.

Muza, thua? (Në gjuhën biblike kjo quhej “Zot”.) Pa dyshim

vjen nga pavetëdija. Duhet ta mendosh, ta shohësh e ta

dëgjosh metaforikisht; të përftosh vetveten, të hapesh

përtej, të çelesh. Në çast, vjen fantazia; fantazia që të

ndërthurë të pandërthurshmen me diçka tjetër në lirinë

e fushës së pakufi zuar; dy gjëra që lindin nga njëra-tjetra

e, tashmë, kaq të larguara, sa duken sikur nuk kanë të

bëjnë me njëra-tjetrën. Kjo, sipas, E. Poe-s quhet kimia e

intelektit. Ose fusha e materies tingëllore me emër tjetër.

Që quhet imazh. Kur arrin te “thëllëza” ky imazh të

sugjeron “modelin”, në poezi apo në prozë. Në heshtje, pa

trokitur. Si zbulim. Kërkon metaforën jo sendin, imazhin

jo lëndën. Ky çast magjik të thërret për t’u identifi kuar.

Të barazohesh me vetveten. Të bashkohesh me unin.

Nuk dua të zgjohem nga gjumi i kësaj të vërtete. Dielli në

xham ma fi k fantazinë… Lejomëni të mbetem fëmijë: tek

“epoka” e sinqeritetit dhe e “pjekurisë” së fantazisë…

Duhet kapur nxitimthi ky çast poetik; provo me një

dorë të shkruash diçka në ajër; një dritëz, atje përtej, të

thërret të shikosh me sytë e mendjes të bukurën… Pastaj

vjen fj ala, fj ala që duhet të depërtojë nëpër galeritë e

qenies për të nxjerrë metalet e çmuara, nëse ka. Këtu na

duhet të kuptojmë se, edhe nëse qielli e toka e rruga janë

të mbushura me bukuri e me të bukura, ato, nuk mund

t’i shohësh, nuk mund t’i ndjesh, nëse nuk i ke brenda

vetes.

Sepse çdo e bukur është një dalje në karakterin tënd…

***

THËLLËZA IME – Një mëngjes herët më kishte

zgjuar një engjëll. Jashtë ishte derdhur i gjithë dimri i

Dhëmbelit tim. I bardhë, i bardhë, me trajta të çuditshme,

kudo ku kishte shkelur. Mos e harro këtë pamje, – më

tha nëna – shiko kurrizet e borës me të gjitha kafshët e

botës; shiko sa shumë zogj prej bore kanë zbritur nëpër

pemë, shiko si janë grumbulluar nëpër degët e manit.

Një thëllëzë e bardhë ka zgjatur qafën në dritaren tënde…

Nuk e di, ishte nëna engjëlli im, që më mori për dore

deri te xhami i dritares e më tregoi “studion dimërore”

apo e kam parë në ëndërr. Mbaj mend… kur shiu dhe era

m’i kishin ngrënë të gjithë zogjtë e borës. Dhe studion

ma kishin përmbytur. Më kish mbetur në mendje vetëm

thëllëza. Nuk e di sa vjeç isha dhe kush e gjeti shoshoqin,

unë thëllëzën a thëllëza mua; apo nëna ma ka treguar

edhe këtë? Më vonë, pyetjet rreth të bukurës dhe përtej

thëllëzës, do të bëheshin gjithnjë e më të vështira: në një

letër, mundohesha të hidhja diçka si fj alë a fi gurë, por

sapo e afroja te syri do ta fshija. Ky proces po më zgjat

tërë jetën time krijuese… sidomos me poezinë, shkruaj

e fshi, fshi e shkruaj. Si njeriu i dëborës që, sado të

përpiqemi, nuk mund të bëhet i përsosur; le pastaj që

jetën e ka disaditore, fatalisht të përcaktuar…

***

Ky çast është i ndryshëm në shkrimtarë të ndryshëm.

Është një imazh “blic” që, në çast, mund të ikë pa

kuptuar, siç kish ardhur. Për mua thëllëza nuk ishte

vetëm shpendi i mrekullueshëm i shpat maleve të mia

Dhëmbel – Nemërçkë; e kam parë thëllëzën gur më gur,

duke kënduar, pas një tufe bari, në ëndërr, apo brenda

vetes duke fl uturuar… Ashtu të bardhë, të mëndafshtë,

me të tëra nuancat e ylberit, gjithnjë veshur nuse, gushë e

gji stolisur, me gjerdan rrethuar; e kam mbajtur në dorë;

me vezët dhe zoçkëzat e saj. Nga kënga e kuptoja ku

ndodhej. Ishte e pakapshme edhe në gjumë. E kam parë

dhe natën duke qarë me qerpikë të lagur rrethuar me

yje që lotonin dhe prisnin mëngjesin kokulur të iknin…

E kam parë derdhur lot, gjakosur, të vrarë, kokëposhtë,

ngjeshur në rripin e brezit ose varur në tytën e çiftes

kobzezë…

Iluzioni im për thëllëzën nuk u shua kurrë, as kur

nuk u besoja më përrallave dhe ëndrrave. Përkundrazi,

kur, thuajse në mënyrë instinktive, kohë e pa kohë,

do hidhja diçka në letër, do të më përfytyrohej ajo,

e dashura e parë”. E bukura. Ajo, te fl ladi i erës kur

përkëdhel fushën me grurë sepse unë të dua ty. Ajo është

soliste e disa melodive; ndryshe këndon me të dashurin,

ndryshe kur bën vezët, ndryshe kur i ngroh, ndryshe

kur trembet, ndryshe kur qan e, shumë ndryshe, me një

melodi simfonike gati frymore, kur është me të vegjlit e

saj pushverdhë, që janë aq të lëvizshëm e të pakapshëm

sa këtu duken e këtu zhduken, si njolla drite. Nuk e kam

të vështirë t’i thërras atij çasti. Ndoshta, në fillim, erdhi

imazhi, pastaj sendi afër syrit. Kujtesa ime më ka lënë

gjurmë të paharrueshme. Si ta bëja timen ashtu siç më

dilte në ëndërr ? Ç’është ajo për mua? Sa e vogël e sa e

huaj më dukej fl eta e fl etores! Herë-herë më bëhej si një

copë lëndine me bar të thatë, buzëpjekur e plasaritur nga

etja… e, më tej, një oaz më pret para se dielli ta shkelë

me pëllëmba zjarri. A mund ta bëj të gjallë? A mund ta

kem muzë, busull, dashnore, grua…?! Sidoqoftë, si tablo

pikture ngjyrash kulluar, ajo ishte e paimitueshme…

Nuk e ndaj dot këtë çast, si më erdhi, si trup apo si

imazh. Më është e pashlyeshme ajo ditë kur një thëllëzë

e kapa me duart e mia në fole: ishte e përgjumur teksa

ngrohte vezët në heshtje, pas një tufe bari, në një të

çarë në Shkëmbin e Kuq, mbi fshat. Kush e di ç’ëndërr

shikonte? E kapa përdhunshëm, i mbusha xhepat me

vezët e ngrohta, e mbaja thëllëzën në dorë si trofe; si

trimërinë dhe lumturinë më të madhe; i bëra kafaz me

tela dhe e vara majë manit, në oborr. Ëndërroja që ajo

të më nxirrte thëllëza të vogla. E, oborri im, lagjja ime

e fshati, do mbushej me këngë e cicërima. Por thëllëza

ishte shumë e brengosur, as hante as pinte e vezët nuk

i ngrohu. “Lëshoje”, më tha nëna, “ajo është mësuar në

mal…” E lëshova e, kur fl uturoi, më la pas një klithmë

aq të trishtuar, që e kam akoma në vesh… Ndjeva një

boshllëk të tmerrshëm. Më qe këputur ëndrra. (Të dy

të trishtuar: Ajo kur e kapa unë. Dhe unë kur e lëshova

në ajër se i kisha grabitur malin e saj.) Poezi e dështuar,

do thosha më vonë.. Që nga ajo ditë, nëpër ëndrrat e

mia përballesha me të gjitha ato çka kishte krijuar bora

e qiellit. Dhe rëra dhe shiu, dhe “Drita e vetëtimës”1.

Dhe shiu e dielli dhe nata me fl okë të zinj më binin në

letër. Po i kërkoja vetes të pamundurën. Të bëhesha poet

dhe piktor… Dhe, duke mbajtur diellin nëpër gishta,

vizatoja në ajër të gjitha gjallesat me kurrize të lëmuara

1 “Drita e vetëtimës” – vëllimi im i parë me poezi (Athinë, 1995).

prej bore në forma të panumërta… Por, “poezitë e mia”

do fshiheshin e do zhdukeshin akoma pa lindur. Shiu

dhe dielli më qaseshin dhe në ëndërr e m’i fshinin pa

mëshirë. Thëllëzën time të borës e mbytnin shirat dhe,

rrëkezë pas rrekëze, kthehej në grusht lotësh. Sado që

mundohesha ta “ruaja” (timen) diku thellë, në xhepat

e ëndrrës, ishte gjithnjë e rrezikuar; më shkrinte e më

mbytej dhe në ëndërr.

Për fat, ky imazh më shoqëroi tërë jetën: Nuk ishte

vetëm muzë, vegim, ritëm, frymëmarrje, por dhe lëndë,

materie poetike; u njësua me mua si dëshirë reciproke

për t’u joshur si dhimbje që, nën rrezet e diellit dhe pikat

e shiut, kthehej në lot, muzë e përhershme, shenjë e

projekt poetik, frymëzim, grua e bukur… Ajo jetonte në

mua e unë tek ajo; ajo ishte fl aka unë prushi, unë deti ajo

fari… E kisha dëshirë të ndjehesha gjithmonë i përqafuar

me të gjitha format, po asnjëherë siç e doja…

DËSHTIMI – Po, dështimi (dhe dyshimi) më

mësoi të vërtetën. Dhe kur më zhdukej, unë ndërtoja

statujën time prej rëre dhe ere. Ose mungesën e saj.

Një lexues i vëmendshëm do shohë nëpër poezitë e

mia një trishtim permanent. Por jo të zi. Kurrsesi. Arti

është dyshim, pllenim, vdekje dhe rilindje. Trishtimi,

pse jo, është gjenerator i poezisë. Mënyra sesi e përjeton

dështimin dhe mungesat është përcaktuese për të gjetur

rrugën për te qenia krijuese… Edhe letërsia më e mirë

nuk është as fund, as përsosmëri. “Eksperiment”- do të

thoshte Beketi.

Në rrugën e përsosjes, arti gjithmonë ka mohuar

vetveten – kështu – është lartësuar më tepër në dramën

e zhdukjes së tij, duke u ngritur shkallë-shkallë. Fjala

poetike nuk është pasqyrim i sendeve, por emërtim i

imazhit të tyre. Simboli i zgjedhur si çelës, në dorë të

çdo poeti, si etalon i së bukurës që të krijon lidhje të reja

në dukuritë natyrore e shpirtërore. Kështu rritet numri

i shqisave në mendje… E shqisat e mendjes të çojnë në

shtigje tjetërkund; alkimia vepron duke e ngritur sendin

në nivelin e shpirtit.

Me këtë dritë në gjoks desha ta mbjell një yll nëpër

kryqëzime varresh. Si diell. Të më digjej në heshtje – I

Përhershëm, I pikëlluar. Tejpërtej honeve të vdekjes.

Simboli që kam zgjedhur pa kuptuar më shërben si

kërkesë e domosdoshme për gjetjet e veçanta artistike;

si model bukurie pavetor, më mbush me ajër të kaltër,

më deh, veçanërisht si muzë frymëzimi që, dhe kur

kanatet e natës më mbyllen në vetmi, ajo më shërben si

përndritje në shpirt; përndritje që e ndjej si një buzëqeshje

të brendshme. Që rrëshqet e më çelet në fytyrë. Aorta

ime me gjak të ngrohtë më jep dimrin tim të gjallë;

anipsé vinte dhe ikte. Ai ishte i bukur dhe kur vinte e

pikturonte në të bardhë dhe kur ikte e vriste gjithçka

me shi e suferina, në të zi. Diçka që nuk thuhet me fj alë

vezullon përbrenda natës së bardhë në kordat e erës e të

shtrëngatës. Ishte një dimër i bardhë “shkruaj e fshi”. Dhe

aorta ime si gjak jetik. Dhe thëllëza nëpër vargje. Simbol

polivalent e, pa gabuar, them se ka shenjuar krijimtarinë

time artistike (jetën e dytë) – në poezi dhe në prozë.

Është arti që ndriçon tjetrën, qenien e çdo krijuesi, që i

jep ritmet, shqetësimet, guximin, dhimbjen. Është aorta

e muzës që furnizon me gjak të kulluar honet e botës,

kujtesën, lindjen dhe vdekjen. Bota kuptohet kur del

përtej asaj që duket…

NJË PEMË – Ky libër është strukturuar si një pemë.

Është pema ime me inde të butë e të egër, të gjallë e të

vdekur. Ose unë. Një trung me degë e gjethe në gjelbërim

të dendur. Që e rreh era. Jo si pikturë e stisur, aspak e

përsosur, por e natyrshme. Në çdo ind është ADN-ja

ime dhe e kombit tim – që nga qimet thithëse në tokë

deri te gjethja e majës në syth. E, nëse do më duhej ta

zgjidhja vetë Un-in e dhimbjes sime, do të doja të kisha

dhimbjen e ullirit. Me zgafella të gjera në trup, mbushur

me heshtje dhe terr shekullor; kyçe të shtrembëruar në

trung e në degë, gunga të murrme, pa gjak e vertebra.

Deri në dhimbjen e gjelbër të lastarëve… E imja është

limfa e jetës që zë fill nga rrënjët… Janë të miat rënkimet

e heshtura thellësive të tokës. Dhe pulsi i aortës nëpër

qelizat e dheut, tingujt e gjakut që, heshtazi, këndojnë

nëpër kapilarë deri te hija e malit; dua të jem pika e lotit

të fl orinjtë përhapur në fetën e bukës në dorë të fëmijëve

si nëpër faqen e zbetë të hënës. Të jem drita e kandilit në

shtëpinë e vjetër; të gjallë ta mbaj ballin e shenjtorit në

ikonë. Kam mbirë nga eshtrat e mia. Vij nga Kopshti i

Edenit, përhapur si hija e detit nëpër pllajat e diellit deri

te kufi ri i thekrit. Kokrrat e mbushur me lëng fl oriri t’i

shtrydh në tokë, të rritet buka dhe bari dhe pikë e nga një

pikë t’i hedh në syrin e çdo ylli…

Dhe “DIGJEM” – Çdo krijues baret nëpër fatet

e ekzistencës së vet, pafundësisht të ndryshme, të

lodhshme e, shpesh, fatale. Poezia është jetë, brenda

jetës e përtej saj; mendim dhe dhimbje, gëzim dhe

trishtim, e duket një ndjesi që mund të prekë lumturinë

e përkohshme… Poezia duhet të jetë një çikë e thatë që të

digjet më mirë, sepse kështu na ndriçon dhe na ngroh më

shumë (O. Paz). Dhe e lashë aortën të rrjedhë si drita në

“studion” e dimrit të bardhë dhe në palcën e çdo degëze

në pemë deri në “djegie”- shprishjen e domosdoshme…

Duhej ta njihja shprishjen, dështimin, që të ecja përpara.

Sidoqoftë, drama nuk mbaron tek unë. Shpesh e bukura

të bëhet kaq e largët dhe e pakapshme sa të tmerron letra

dhe boja, fj ala dhe ekrani i kompjuterit. Gjithçka të duket

fushë e minuar… dhe, do thoshte Adonis:… po shkruaj apo

po digjem…?!

Gjithsesi, nuk jam unë druri i fundit gjenealogjik që

digjet.

E shumta, një varg më shumë në poezinë tonë.

Lolipiro1945@gmail.com

Tiranë – Athinë – Charlotee, (USA)

(1995-2019)