Një libër i thjeshtë por me mesazhe jete i shkruar me ndjenje  nga një autor i ri që në këtë libër vjen me një emër letrar.

 

Autori: V.M.DADA

Titulli: Fëmijë në kafaze

Redaktor: Çelik Petriti

 

Botimi i parë, 2019

 

Përgatiti për botim: Roland Lushi

 

Formati : 14x20cm

 

Të gjitha të drejtat i takojnë autorit

 

 

Shtëpia botuese “ADA”

Adresa: Rr. Mihal Grameno Pall.32 Ap.7 Tiranë

Cel: 068 22 190 16

Tiranë, mars  2019

Shtypur në shtypshkronjën e Shtëpisë Botuese “ADA”

Të gjitha librat e botuar në shtëpinë botuese “ADA” gjenden në Bibliotekën Kombëtare në Tiranë

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë

  1. M. Dada

Fëmijë në kafaze : roman / V. M. Dada ;

red. Çelik Petriti. – Tiranë : Ada, 2019

264 f. ; 20 cm.

ISBN 978-9928-269-78-2

1.Letërsia shqipe    2.Romane

821.18 -31​

 

Ja pse ky libër duhet lexuar

Që një libër të jetë tërheqës, argëtues e utilitar, siç edhe duhet ta këtë misionin e funksionin, për nga forma, duhet t’i shpërfaqë lexuesit  pasazhe.

I tillë është edhe ky libër i V.M.Dada, i titulluar jo pa qëllim “Fëmijë në kafaze”.

Është i tillë, sepse shpërfaq pasazhe gati filmike qysh në faqet e para, duke vizatuar pamje të një lagjeje plot enigma, njëherazi, me njerëz normalë e familjarë si familjet Gros e Kovalski, që nga përditshmëritë e tyre deri te “barbekju”-të argëtuese të fundjavave dhe me njerëz misteriozë, krejtësisht hermetikë, të vetizoluar dhe enigmatikë si Miki Uoel. Më pas, duke ardhur gjithnjë “kreshento”, arrin kulme me tablo gati fantazmagorike (por reale në thelb) të aventurës së kryeprotagonistit Kroki Gros në një ferr tokësor si ai i Sierra Leones, në kërkim të vajzës së vet të rrëmbyer për transplatim organesh jetësore; për të përfunduar me pamjet “rozë” të arritjes së ekipit të UNICEF – it, së bashku me ekipin filmik të Oliverit dhe ato të rikthimit të Krokit në atdheun e vet, në Hungari, për të vazhduar detyrën e mëparshme shtetërore në Agjencinë Kombëtare të Sigurisë.

Por, që të jetë edhe emocionues e mbresëlënës, në një libër pasazhet duhen kthyer, me penelata fine, në tablo të prekshme, në imazhe, në një jetë të dytë; por pa rënë në konkretësira të rëndomta. Pra, duke qënë hermetik deri në masën sa të mos bëhet i pakuptueshëm dhe i kapshëm deri në masën sa të mos mbetet i rëndomtë.

Kjo është arritur me vizatimin e peizazheve dhe aventurat e personazheve , si në Hungari, në udhëtime dhe sidomos në Sierra Leone.

Dhe, së treti, një libër, sidomos një tekst në prozë, duhet të transmetojë mesazhe. Natyrisht kjo, jo në mënyrë fjalimore, të mërzitshme e bezdisëse, por me finesë dhe art, që ta rrëmbejë lexuesin e ai të mos i ndahet deri në fund për t’i mbetur në mendje e në zemër gjatë tërë jetës.

Kësisoj, nga ky libër, i nxitur nga ndjenja dhe i shkruar me art, vijnë mesazhet se Bota jonë, në pasuri dhe integritet, është ende e padrejtë në përgjithësi, edhe pse humane në veçanti.

Vijnë mesazhe se Bota është e rrezikuar nga dukuri të vjetra e të reja si shfrytëzimi shtazëror i njëriut nga njeriu, si trafikimi i Qënieve Njerëzore për qëllime shtazarake fitimi e hakmarrjesh, nëpërmjet rrëmbimeve e mashtrimeve, si edhe pasojat që sjellin ato deri në strukturat makbethiane brenda instancave të destinuara për t’i luftuar ato dukuri negative. Kjo, si pasojë e lulëzimit të korrupsionit në to dhe të lidhjes së shtetarëve me krimin. Sikur t’u drejtoheshin këto mesazhe enkas institucioneve tona aktualisht të gangrenizuara nga dukuri të tilla, të vjetra e të reja, pavarësisht se ngjarjet vendosen në Hungari dhe Sierra Leone. Nënteksti është i qartë.

Ja pse mendoj që libri “Fëmijë në kafaze” me siguri do të jetë i lexueshëm e mbresëlënës.

Çelik Petriti