Të gjitha botimet e shtëpisë botuese ADA mund t’i gjeni në Bibliotekën Kombëtare Tiranë

 

Të shkruash do të thotë të marrësh përgjegjësi.

Të shkruash është përgjegjësi. Tashmë këtë e eksperimenton edhe ai që të shkruarit nuk e ka profesion. Jetoj brenda teje i thuhet virtytit,patriotizmit,dashurisë etjer.Shum kuptimplote qysh në titull libri i katërt i poetes Gjyste Dajani.Falë facebook i kam lexuar poezitë e autores dhe duke u shprehur sa më thjeshtë do të mundohem ta shkruaj këtë parathënie libri(ose recension siç i thojnë disa).Kritika është ndër pjesët më të rëndësishme të artit. Madje, mund të themi se arti nuk ka vlerë pa kritikën. Kur e themi këtë, kjo vlen për të gjitha disiplinat e artit: film, letërsi, teatër, pikturë, skulpturë e kështu me radhë. Do të doja të isha kritik arti, por e shoh që nuk jam.Në një farë mënyre, kritika është aktualizimi i artit. Arti bëhet art vetëm përmes kritikës

Buka e përditshme e poezisë është vetë jeta me problemet e saj pa fund. Arti është forma alternative e ekzistencës… nuk është as arratisje nga realiteti, as sublimimi i tij. Për poeten Gjyste Dajani poezia nuk është, aspak, renditja më e mirë e fjalëve më të mira në varg, Ajo është e bindur se vargëzimi i ftohtë mekanik nuk prodhon poezi. Poezia nuk është monolog, por një bisedë e autores me lexuesin. Në këtë bisedë poetja Gjyste Dajani është e barabartë me lexuesin. Zgjimi i interesit dhe tërheqja e lexuesit në këtë dialog, duke e bërë atë pjesëmarrës në emocionet dhe mendimet e vetë autores. Në fund, arrijmë në pjesën më të rëndësishme që është vlerësimi personal mbi librin. Në këtë pjesë mund të diskutohen disa nga pikat e mëposhtme :
— Sa ia ka arritur libri qëllimit të tij? –Çfarë mundësish sugjerohen në libër? — Çfarë nuk është trajtuar në libër? — Si krahasohet libri me librat e tjerë mbi të njëjtën temë? Qysh tek titulli ‘Jetoj Brenda teje” autorja Gjyste Dajani shihet se ka si qëllim ta informojë lexuesin mbi tematiken e librit.Nëse autorja e librit thotë se qëllimi i saj është të mbrojë zgjidhjen e një problemi me interes publik, atëherë recensioni duhet të qartësojë nëse autorja e ka përkufizuar problemin dhe shkaqet e saj, nëse ka plan veprimi, nëse ka ofruar informacione të mëtejshme apo nëse ka propozuar zgjidhje specifike. Recensioni duhet gjithashtu të nxjerrë në pah eksperiencën profesionale të autores.Autorja është 66 vjeçare . Gjith jeten është marrë me poezinë dhe dihen rrethanat e komunizmit që nuk mundi të botojë dikur.Fisin Dajani komunizmi nuk e shihte me sy të mirë. Profesioni i saj i dikurshëm dentiste,sot pensioniste,nënë,gjyshe, dhe shpreson të bëhet stergjyshe.Poezia e saj ka gjetje artistike dhe është shum befasuese.Poeten Lezhjane Gjyste Dajani e uroj nga zemra për emocionet që i dhuron lexuesit me vargjet e saja brilante.

Ded Nikoll Luca
epigramist