Në treg numri më i fundit i revistës, OBELISK 258

Organ i Shtëpisë Botuese”ADA”

www.botimetada.com

Periodike letraro-artistike

Viti XV-të i botimit – Nr.258

JANAR 2023

Del në datë 15 të çdo muaji.

 

Rregjistruar në ISSN

International Centre 45

rue de Turbigo, 75003 PARIS

FRANCE

ISSN: 2225-7896

 

Adresa e redaksisë:

Rruga : Mihal Grameno Pall.32 Ap.7 Tiranë

cel: +355 68 221 9016

e-mail: rlushi@yahoo.it

 

Revistën “Obelisk” mund ta gjeni në të gjitha pikat e shitjes së gazetave dhe në libraritë kryesore në Shqipëri (me çmim 150 lekë), në Kosovë (me çmim 2 euro), e në Greqi (me çmim 2 euro).

 

“Obelisk”  mund ta lexoni edhe në internet në adresën:

www.botimetada.com

 

Abonimet Europë: 1 vit – 25 euro+pp,

Amerikë: 1 vit – 30 usd+pp.

 

Për çdo vërejtje, sugjerim apo bashkëpunim kontaktoni në

e-mail: rlushi@yahoo.it

 

Nr. llog. B.K.T

Lekë: 515001834

IBAN – AL0220511650001834VAIDALLA

Shtypet në shtypshkronjën

e Shtëpisë Botuese “ADA”

 

Tiranë 2023

Tirazhi: 250 copë

 

ÇMIMET “ OBELISK” 2022

Revista “OBELISK” shpall fituesit pë shkrimet më të mira në faqet e saj për vitin 2022. Ky është një vlerësim për krijimtarinë e tyre dhe përgjegjësi e jona në përzgjedhjen e saj. Duke I uruar krijimtari te mbarë bashkëpunëtorëve të revistës “OBELISK” dhe të gjithë krijuesve në përgjithësi, i ftojmë të sjellin krijimet e tyre më të bukura e të bëhen pjesë e rrugës së bukur e të vështirë që kemi nisur.

Revista “Obelisk”

 

Editorial

 

-Kur letërsia gjen shtëpinë e saj – Skender Rusi Obelisk 250 / Faqe 3

-Leximi, si process vlerësimi në korrikun përvëlues – Emi Krosi Obelisk 253 / Faqe 3-4

 

Tregim

 

-E dua gënjeshtarin – Çelik Petriti

Obelisk 254 / Faqe 8-10

-Unë nusja,lale… – Pali Shtëmbari

Obelisk 251 / Faqe 27-28

 

Tregim I përkthyer

 

-Patjetër amerikan nga Azis Nesin –

Obelisk 249 / Faqe 11-13

Përkthyer nga Stefan Vuçani

 

Poezi

 

-Cikël poetik nga Roland Musta

Obelisk 251 / Faqe 6-9\

-Cikël poetik nga Iliaz Bobaj

Obelisk 253 / Faqe 16-19

-Cikël poetik nga Basir Bushkashi

Obelisk 248 / Faqe 16-19

 

Poezi e përkthyer

 

-Percy Bysshe Shelley

Ode erës perendimore

Përkthyer nga Genci Muçollari,

Obelisk 255 / Faqe 18-19

-Poezi indiane në Obelisk

Përkthyer nga Delo Isufi, Obelisk 248 / Faqe 10-13

-Poezi nga Giuseppina Irene Groccia

Përkthyer nga Anila Dahriu, Obelisk 257 / Faqe 30-31

 

Refleksion

 

-Të takosh bijat e gjeneralit  sipas Mimoza Hysës – nga Gerta bandilli, Obelisk 250 / Faqe 24-25

-Nuk të paskam njojur Ahmet Mehmeti – nga Dr.Selman Meziu, Obelisk 248 / Faqe 24-27

 

Ese

 

Përshtypje – Rreth librit “Shkëlqimi dhe mjerimi I gjeniut” – nga Mimoza Leskaj

Obelisk 248 / Faqe 14-15

-Kush jemi? – nga Edmond Shallvari

Obelisk 249 / Faqe 9-10

 

Studim

 

-KADARE NË KANONIN EVROPIAN DHE BOTËROR, VËSHTRIM KRAHASUES- Nga Ahmet MEHMETI  Obelisk 257 / Faqe 7-9

 

Intervista

 

Me shkrimtarin Vangjush Saro

Apel kundër polemikave e mërive që pengojnë përparimin e vendit Obelisk 251 / Faqe 16-19

 

Nga Botimet ADA

 

-Nga çdo kohë mund të mjelësh dritë – nga Stavro Pano, Për librin”Terr dhe xixëllonja” të Thanas Kapurani Obelisk 252 / Faqe 26-29

 

-Mos ki frikë nga zjarri im – nga Eris Rusi

Për librin “Mo ski frikë nga zjarri im” të Gurali Spahillarit, Obelisk 254 / Faqe 30-31

-Irma Kurti, një emër për t’u lexuar dhe vlerësuar… – nga Lulëzime Malaj, Për librin ‘Shelgu Lotues”,Obelisk 255 / Faqe 25-26

 

Çmim special

 

-Cikël interpretimesh nga (Hamdi) Erjon Muça

Obelisk 250, 251, 252, 253, 254, 255, 257

-Rasti nga Petrit Sulaj

Obelisk 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 257

 

NË BRENDËSI

 

  • Sfida a dimensionit vetiak

Shënime për poezinë e Fatmir Terziut

Nga Vangjush Saro

 

  • Poezi nga Landa Molishti Duka
  • Poezi nga Lumnie Hoti
  • Poezi nga Behare Daja Kasa
  • Cikël interpretimesh

Emri i vetëdijes hermetike- Giacomo Leopardi

Nga (Hamdi)Erjon Muça

  • Tregimi

Protezat nga Fitim Sula

  • Romanca nga Pirro Minella  Millona
  • Rreth librit “Baraka e Kampit” të Emi Krosi

nga Teuta Sadiku

  • Joshje dhe shpagim tradhëtie bashkëshortore

Për librin”Duhet të më harrosh” të Bedri Alimehmetir

Nga Petrit Malushi