RRUGA E GABUAR KU PO ZVARRITEMI…

12 vite nuk janë pak për një organ letraro-artistik pa asnjë përkarhje e mbështetje financiare, pa asnjë abonim nga ata që shkruajnë e sjellin material për botim. Megjithatë revista “OBELISK” ka dalur pa ndërprerë asnjë çast në këta 12 vite. Ndihem mirë që kjo krijesë e brishtë tashmë është rritur. Sa herë vinë përvjetorët më [...]

RRUGA E GABUAR KU PO ZVARRITEMI…2020-07-16T17:12:50+01:00

Prof. Dr. Agim Deva  –  studiues i shquar i letërsisë shqipe për fëmijë

  Nga Prof.As. Dr. Astrit Bishqemi     Agim Deva qe jo vetëm një krijues i shquar në letërsinë shqipe për fëmijë, por edhe studiues i palodhur i kësaj fushe me botimet: Romani ynë për fëmijë (1977); Poezia shqipe për fëmijë, 1872-1980 (1982); Fjala e përjetimi (1983) etj. Te studimi për romanin ai u përqëndrua [...]

Prof. Dr. Agim Deva  –  studiues i shquar i letërsisë shqipe për fëmijë2019-11-21T14:27:55+01:00

Punëtori i thjeshtë i shkrimtarisë ose letërsia mes meje dhe teje

Punëtori i thjeshtë i shkrimtarisë ose letërsia mes meje dhe teje nga Ramiz GJINI   Ndryshe nga socrrealizmi, që solli  para lexuesit  letërsinë  e përcudnuar të marrëveshjes solide mes   pushtetit dhe shkrimtarit,  pasnëntëdhjeta, krahasdisa vlerave të lëna në hije, shfaqi  edhe një  dukuri masive negative, kryesishtnë gjininë  e prozës dhe poezisë. Mendoj, se lipset të merremi më [...]

Punëtori i thjeshtë i shkrimtarisë ose letërsia mes meje dhe teje2019-11-21T14:27:05+01:00

NJË STREHËZ PËR NJERËZIT E PASHËRUESHËM

NJË STREHËZ  PËR NJERËZIT E PASHËRUESHËM   Për të qenë i sinqertë dhe në rregull me vetveten dhe këdo që nuk do jetë dakord me propozimin tim duhet t’ju them se kjo  nuk është një vepër e mirëfilltë e imja, por e një mikut tim, që e kam takuar qysh në rininë time të hershme, [...]

NJË STREHËZ PËR NJERËZIT E PASHËRUESHËM2019-06-04T15:05:58+01:00

PËR  MË  SHUMË  PËRGJEGJËSI  E  KUJDES  PËR  GJUHËN SHQIPE

Normëshkelësit duhet të jenë të vetëdijshëm për dëmin që i shkaktojnë gjuhës shqipe PËR  MË  SHUMË  PËRGJEGJËSI  E  KUJDES  PËR  GJUHËN SHQIPE nga Gjovalin SHKURTAJ     Shqipja vijon të jetë nën trysninë e shkruesve dhe folësve të pakujdesshëm. Shteti dhe institucionet publike, që varen ose lejohen prej tij, duhet të kenë më shumë përgjegjësi [...]

PËR  MË  SHUMË  PËRGJEGJËSI  E  KUJDES  PËR  GJUHËN SHQIPE2019-03-18T22:03:28+01:00

8 vjet OBELISK

E mendova më të lehtë shkrimin e kësaj përshëndetje në këtë 8-vjetor të revistës, por ja që s’qenka kështu.E para, sepse unë nuk jam mësuar të flas për vete dhe e dyta, sepse çdo numër i saj për mua është një emocion. Tetë vite revistë nuk janë shumë, por nuk janë edhe pak. Filloi me entuziazëm, siç fillojnë tërë punët e më [...]

8 vjet OBELISK2019-11-21T14:28:37+01:00

Tani është vonë, por ja se përse duhej ta kish marrë Nobelin Ismail Kadare

Tani është vonë, por ja se përse duhej ta kish marrë Nobelin Ismail Kadare     Pa asnjë mëndyshje Ismail Kadare e ka patur hak çmimin Nobel për Letërsinë, por kjo duhej të kish ndodhur herët, në çerekun e fundit të shekullit të kaluar. Dhe jo për gjithë krijimtarinë e tij. Natyrisht ajo është e [...]

Tani është vonë, por ja se përse duhej ta kish marrë Nobelin Ismail Kadare2018-03-27T22:42:33+01:00

DOSJET E LETËRSISË DHE ARTIT!

DOSJET E LETËRSISË DHE ARTIT!   Realizmi socialist shqiptar është një zombi në thelb. I vdekur që ecën. Këngët, filmat, librat, artet figurative, arkitektura e shumëçka që përmbledh fjala art vazhdojnë të mbartin stereotipet e kësaj metode artistike dhe më keq akoma: rryme ideologjike. Me rënien e diktaturës në vitin 1990 paradoksalisht përfitoi pikërisht ky [...]

DOSJET E LETËRSISË DHE ARTIT!2018-03-27T22:41:22+01:00

PRIVATIZIMI I PANAIREVE TË LIBRIT

PRIVATIZIMI I PANAIREVE TË LIBRIT Sot, kur klima e libri dhe atmosfera e leximit, sa vjen e bëhen më të acarta, panairet e librit, të krijojnë përshtypjen e fishekzjarrëve festivë që të ngrohin sadopak e të japin një ndjenjë shprese, edhe pse të përkohshme. Historia e panaireve shqiptare të librit zë fill, si shume dukuri [...]

PRIVATIZIMI I PANAIREVE TË LIBRIT2018-03-27T22:40:07+01:00